Debetrente

Neem je een lening of kom je rood te staan dan betaal je als vergoeding debetrente. De hoogte van die debetrente is gerelateerd aan het type lening dat je hebt alsmede de hoogte daarvan. Ga je een lening aan dan is de eerste stap uiteraard om te gaan vergelijken zodat jij de meest gunstige leningsvorm vindt bij jouw omstandigheden. Wat wil je met het krediet doen en voor hoe lang wil je het aangaan? Uit welke leningsproducten kun je kiezen en waar moet je verder op letten?

Product typen

De ene lening is de ander niet. Je kunt zoal kiezen uit de volgende leningsvormen:

  • Rood staan op je rekening. Dat houdt in dat er voor de betaalrekening een limiet is aangebracht zodat jij in minder goede tijden toch meer krediet om handen hebt. Let wel dat je daarbij een relatief hoge debetrente moet vergoeden;
  • een persoonlijke lening of doorlopende krediet. Je kunt deze vormen aanwenden om persoonlijke aankopen te financieren zodat jij de schuld geleidelijk aflost en gedurende die periode debetrente aan de bank vergoedt. Daarbij is de persoonlijke lening voor bepaalde tijd en het doorlopende krediet voor onbepaalde tijd;
  • een hypotheek lening. Je sluit een lening af voor de financiering van je woning aankoop. Over het geleende bedrag betaal je iedere maand debetrente waarnaast je eveneens aan aflossing moet werken.

Laat je voor het afsluiten van een lening uiteraard uitvoerig informeren naar de algemene voorwaarden.

Rente vergelijken

Voordat je een lening afsluit doe je er verstandig aan om debetrente standen te vergelijken. De hoogte van wat je per maand moet betalen wordt daarmee bepaald. Online kun je meerdere aanbieders en banken voor leningen met elkaar vergelijken zodat jij een lening of krediet afsluit tegen een gunstige debetrente stand. Met deze noodzakelijke eerste stap kun jij besparen op je maandelijkse lasten. Naast debetrente betaling moet je eveneens aan aflossing werken.

Aflossing

Belangrijk aspect bij het aangaan van een lening is dat je naast debetrente vergoeding ook aan aflossing werkt. Met aflossing schoon je in principe je schuld op. Iedere maand los je netjes af en dat kan inhouden dat je maandelijkse debetrente vergoeding over je krediet afneemt. Dat werkt dus gunstig voor je portemonnee. Profiteer ook van een doorlopend krediet of lening zodat jij tijdelijk meer hebt te besteden. Let wel dat je geregeld aan aflossing doet zodat je onkosten beperkt blijven.

Geldlening contract

Om een lening af te kunnen sluiten wordt daartoe veelal een geldlening contract voor opgesteld. Om dat voor elkaar te krijgen dient de hoogte van de lening in combinatie met de debetrente te passen binnen jouw financiƫle middelen. Daartoe zal gewoonlijk je inkomen worden gecontroleerd. Voldoe je daarop en heb je geen BKR registratie dan kun je een krediet krijgen. Het geldlening contract legt vast:

  • wie je bent en waar je woont;
  • hoeveel je leent en tegen welke debetrente;
  • hoe lang de looptijd van het contract is.

Door deze afspraken concreet vast te leggen is voor iedereen duidelijk wat de onderlinge rechten en plichten zijn.

Leen advies

Voordat je een lening aangaat is het belangrijk dat je jezelf laat informeren naar de verschillende mogelijkheden. Een concreet en helder besluit kun je nemen op basis van heldere informatie. Laat je de hoogte van je leenbedrag doorrekenen met de heersende debetrente stand zodat jij precies weet wat je maandelijkse onkosten gaan worden.

Login Form