Hypotheekrente

Hypotheekrente

Sluit je een hypotheek af voor je woning aankoop dan moet je goed naar de hypotheekrente kijken. Deze rente dien je te vergoeden aan de hypotheekaanbieder voor de verstrekking van de hypotheek. Omdat een woning een grote investering is, is de rentelast per maand ook hoog. Door kritisch te kijken naar de verschillende hypotheekrente verschillen kun je stevig besparen op je maandelijkse onkosten. Daarnaast is het van belang om af te wegen hoe lang je het vastzet en of het onder de NHG wordt gedaan. Laat je daartoe altijd goed voorlichten.

Vergelijken rentestanden

Je doet er altijd goed aan om verschillende aanbieders te vergelijken waarnaast je ook verschillende loop termijnen bekijkt. Via het internet kun je via vergelijkingssites gemakkelijk de meest gunstige hypotheekrente aanbieder vinden zodat jij tegen een gunstig tarief jouw hypotheek kunt afsluiten. Neem ook een gunstige hypotheekrente door daartoe te vergelijken.

Vastzetten lange termijn

Is de hypotheekrente relatief laag dan kun je overwegen om de hypotheekrente vast te zetten voor een lange termijn. Dat betekent dat je met een enkele hypotheek voor bijvoorbeeld twintig jaar of mogelijk langer dezelfde hypotheekrente moet betalen. Daarnaast is het afhankelijk van de methode van aflossing hoeveel maandelijkse lasten je per maand zult hebben. Laat je daartoe goed voorlichten door een hypotheek specialist zodat jij meer uit jouw hypotheek kunt halen.

Onder de NHG

Om een hypotheek af te sluiten tegen een bepaalde rente dan heb je de overweging om dat te doen onder de NHG. Dit is de Nationale Hypotheek Garantie waarmee je enkele zekerheden kunt krijgen mits je in de toekomst in betalingsproblemen komt. Raak je je baan kwijt dan kan het zijn dat je betalingsachterstanden oploopt. Onder de NHG mag je dan tijdelijk minder per maand betalen zodat je wel een deel kunt betalen. Heb je dan weer een baan dan kun je het tekort wederom terugbetalen. Mocht het onverhoopt tot een gedwongen verkoop komen dan heb je recht op het Waarborgfonds zodat de restschuld wordt overgenomen. Let wel dat je niet zelf de veroorzaker bent van de betalingsachterstanden, zoals bijvoorbeeld door overlijden van de partner of ontslag.

Voorwaarden om af te sluiten

Wil je een hypotheek tegen een gunstige rente afsluiten dan moet je uiteraard voor de bank aan een aantal voorwaarden voldoen. Denk aan onder andere:

  • heb je een krediet verleden dan is het noodzaak dat je wordt getoetst bij het BKR;
  • je bent verplicht om vijftig procent af te lossen op de schuld, waarbij die schuld niet meer dan 6 procent boven de waarde woning mag liggen;
  • je moet voldoende financiĆ«le ruimte hebben binnen het netto inkomen;
  • de hypotheekrenteaftrek beschikbaar blijft mits gedurende de looptijd de gehele hypotheekschuld wordt afgelost. (Deze voorwaarde lijkt doorgevoerd te worden).

Wel of geen tussenpersoon

Het is een afweging of het verstandig is om een tussenpersoon in te schakelen om de hypotheek te regelen. Soms kan het niet anders omdat de tussenpersoon snel en gemakkelijk de kosten kan voorrekenen zodat jij tussen meerdere varianten de voordelen kunt zien. Aan de andere kant geldt ook dat je door de inschakeling van een tussenpersoon meer kosten kwijt bent.

Login Form