Hypotheekrente afgelopen 10 jaar

Hoe stond de hypotheekrente 10 jaren geleden?

De hypotheek rentestand kent hoogte en laagte punten gedurende de laatste 10 jaar. Opvallend is het echter dat de hypotheekrente de laatste 10 jaren slechts dalende is geweest, met af en toe een opleving. Dit houdt in dat jij momenteel zeer gunstig een hypotheek kunt afsluiten waarbij jij over het kleine vermogen slechts een beperkte rentevergoeding moet betalen. Profiteer ook van de gunstige 10 jaren hypotheekrente omdat de hypotheekrente de afgelopen jaren nog nooit zo gunstig is geweest. Ook interesse in een nieuwe hypotheek of voor het oversluiten daarvan laat je dan altijd bijstaan door een bank of hypotheek specialist.

Vaste rente termijn en looptijd

Gewoonlijk worden hypotheken afgesloten met minimaal een vastgestelde hypotheekrente voor 10 jaar waarna de hypotheek moet worden overgesloten zodat de totale 30 jaar looptijd volgemaakt wordt. Daarnaast geldt dat voor het afsluiten van een hypotheek bij een geldverstrekker de financiƫle ruimte binnen het inkomen moet worden gecontroleerd op basis van de hypotheekrente behorende bij een looptijd van minimaal 10 jaar. Op die manier tracht de overheid onzekerheden eruit te filteren om problemen in de toekomst met de hypotheek te voorkomen. Het is dus van wezenlijk belang om in de gaten te houden hoe de 10 jaren hypotheekrente zich heeft ontwikkeld.

Ontwikkeling 10 jaren hypotheekrente

De 10 jaren hypotheekrente vormt een belangrijke graadmeter om te bepalen of een hypotheek wel of niet kan worden afgesloten passend bij de financiƫle ruimte van de hypotheeknemer(s). De afgelopen 10 jaar is daarbij echter gebleken dat de rentestand geleidelijk aan daalt en nu redelijkerwijs is gestabiliseerd. Omdat Europa woning aankopen eveneens wil bevorderen is de algehele Europese rentevergoeding voor banken zelf op een historisch laagtepunt en dat werkt gunstig voor de 10 jaren hypotheekrente stand. Profiteer ook van deze ontwikkeling door nu jouw:

  • nieuwe hypotheek af te sluiten of;
  • oude hypotheek over te sluiten.

Houd je ook goed de ontwikkelingen van de hypotheekrente voor 10 jaar vast goed in de gaten dan kan jij ook een hypotheek afsluiten tegen zeer gunstige voorwaarden waarbij je wel voor de lange termijn de hypotheekrente vast hebt staan. Laat je altijd informeren bij de bank naar de mogelijkheden om jouw hypotheeklening te regelen.

Vergelijken doet besparen

Heb je een nieuwe financiering van je woning nodig dan is het altijd noodzaak om tussen meerdere aanbieders te gaan vergelijken. Sommige aanbieders van de 10 jaren hypotheekrente brengen minder kosten in rekening waardoor jij in principe een minder hoge rentevergoeding moet betalen. Je doet er daarbij altijd verstandig aan om de hypotheekrente te vergelijken onder de voorwaarden van de NHG. Ook de 10 jaren hypotheekrente kan daar onder vallen als je aan de voorwaarden voldoet. Dan heb je de garantie dat bij betalingsproblemen of -achterstanden er hulp wordt geboden in de vorm van:

  • een tijdelijke voorziening zodat je minder per maand hoeft te betalen. Gaat het later weer beter met je dan kun je de betalingsachterstand inhalen;
  • een definitieve voorziening in de vorm van overname van de restschuld door het waarborgfonds. Uiteraard moet je achteraf er alles aan doen om de restschuld af te betalen. Er bestaat daarbij eveneens de mogelijkheid dat in extreme gevallen de restschuld wordt kwijtgescholden. Laat je altijd informeren naar de voorwaarden waarbij je daarop recht hebt.

Op die manier kun je op een wel overwogen manier met dekking van de NHG een hypotheek afsluiten voor 10 jaren. Vergelijk daartoe altijd de rentestanden en algemene voorwaarden.

Login Form