Rood staan op rekening

Rood staan op rekening

Geef je teveel uit dan kun je bij de bank vaak rood staan op de rekening. Dit is de situatie waarbij de balans van plus naar min gaat zodat je feitelijk het geld van de bank gebruikt. Dat houdt in dat je krediet van de bank gebruikt door rood waarover je debetrente moet betalen. Zodoende kun je tijdelijk rood staan als het even niet anders kan, echter kun je er ook snel weer vanaf zijn. Dat is het gunstige van tijdelijk rood staan op je rekening. Neem ook een betaalrekening waarbij je de mogelijkheid hebt om negatief te staan zodat je in tijde van nood toch krediet kunt gebruiken. Waar moet je rekening mee houden bij rood staan op je rekening.

Inkomsten en uitgaven

Iedere maand krijg je van je werkgever een netto loon waarmee je alle onkosten moet van betalen. Geef je echter teveel uit dan betekent dat je je reserves moet aanspreken danwel dat je geld van de bank uitgeeft. Oftewel je komt in het rood te staan. Omdat je daarbij veelal een hoge rente voor moet vergoeden kun je het beter niet doen. Je kunt daartoe een huishoudboekje bijhouden zodat je precies weet wat je allemaal aan onkosten hebt per maand. Zodoende kun je de uitgaven op de inkomsten afstemmen en mogelijk iets sparen. Kun je het dan als nog niet uitkomen dan kun je overwegen om rood te gaan staan op je rekening.

Hoge rente vergoeding

Omdat je rood staat – wat feitelijk een schending van het contract is omdat je krediet van de bank door jou wordt aangewend – moet je daartoe een hoge debetrente vergoeding voor betalen. Dit is als het ware een boete wat je wordt opgelegd omdat je van het krediet gebruik maakt. Consequentie is dat je relatief veel debetrente moet betalen waardoor je lastiger uit de rode cijfers komt. Eenmaal in het rood neemt de schuld altijd weer een deel in tot het moment dat je het feitelijk hebt afgelost zodoende dat je aan het eind van de maand in de plus staat. Zodoende kun je indien strikt noodzakelijk je tekort aan krediet tijdelijk opvangen door in het rood te staan.

Hoeveel in het rood staan

De mogelijkheid van rood staan moet uiteraard worden beperkt om jezelf daartoe te beschermen zodat jij niet veel tot weinig kosten daaraan kwijt bent. Je kunt per rekening een limiet instellen zodat je bij onverhoopte financiële problemen toch over geld kunt beschikken. Je kunt zelf beslissen omtrent tot welk bedrag je rood staat. Daartoe zijn afhankelijk van je inkomen meerdere vaste limieten, maar je kunt ook altijd overwegen om de grens feitelijk op nul te leggen. Een interessante optie kan zijn om een doorlopend krediet te gebruiken omdat je daarmee langdurig over meer geld kunt beschikken. Let wel dat je dan een gunstiger rentetarief betaalt wegens de contractuele krediet overeenkomst.

Flexibiliteit met rood staan

Het is maar net hoe je er persoonlijk tegen aan kijkt. Sommige mensen vinden rood staan maar niets en willen er snel vanaf, anderen gebruiken het handig om tijdelijke tegenslagen mee op te vangen. Zo kan een ieder zelf beslissen hoe om te gaan met de rekening en hoeveel men daarop rood kan staan.

Login Form